Swedish girl, living in Africa.

Ladies, ladies, ladies!

Kategori: Allmänt

Hejhej!
Förlåt för extremt dålig uppdatering, nu kommer en rejäl uppdatering om jobb.
 
Nu har vi kommit igång ordentligt med jobbet. Vi håller just nu på att besöka alla de 10 kvinnor som är med i projektet för att få hjälp. Vi har än så länge hunnit besöka 4 av kvinnorna. Så jag kommer nu att skriva om de fyra kvinnor vi varit hos, och när vi besöker nya kvinnor kommer jag skriva om dem en och en.
 

Mama Mariam

Mama Mariam jobbar med att sy kläder. Hon har tidigare fått en ny symaskin utav OKIA. Hon bor i ett rym med sina 3 barn, och även i detta rummet har hon sin arbetsplats. Det är inte optimalt att bo och jobba på samma ställe, då detta rum är uppskattningsvis 13 m2

Det mama Mariam skulle behöva idag utav OKIA är ett till rum så att hon kan ha sin shop och sitt boende seperat ifrån varandra. Ett rum kostar ungefär 50000 Tsh/månad, vilket motsvarar ungefär 200 svenska kronor.

 

 
Besök hemma hos mama Mariam.
 

Magreth

Hälsade på hemma hos Magreth 14/1 2015 för att kolla vad hon har, vad hon gör och vad det är hon behöver av OKIA och Women Empowerment.

Detta har hon idag

1. Tableclothes

Hon tjänar detta
Lakan, om kunden tar med eget lakan = 15000 Tsh (60 kr)
Lakan, om Magreth själv köper lakan till kunden = 45000 Tsh (180 kr)
Soffkläder set = 25000 Tsh (100kr)
Ett stort lakan/Bäddset tar ungefär 10-15 dagar att göra

Kycklingar
Hon har ett sämre hus till kycklingarna där hon har ungefär 20 fullvuxna kycklingar. Hon har ett litet hus som även det är dåligt där hon har bebiskycklingar, ungefär 10 stycken.

Mandazi
Hon gör Mandazi (Kakor) som hon säljer till olika shops. Hon gör sina Mandazi i ett trähus i trädgården som inte är så bra. Alla dessa husen som är dåliga är gjorda av trä, därav är de dåliga med tanke på säkerheten. Det är lätt för tjuvar att stjäla kycklingarna, och det är risk för brand i hennes "kök"

2. Det hon behöver av Women Empowering, OKIA

* Symaskin till tableclothes
* nytt hus till kycklingarna + kök (Mandazihus)
* 50 kycklingar.

Vi vet ännu inte vad detta skulle kosta, och vilket vi kommer att prioritera.

 Hon broderar på lakan/soffkläder
Såhär ser hennes hus ut till kycklingar samt kök. det längst till vänster är det lilla huset till bebiskycklingarna och det inklämda i mitten är köket. Det längst till höger är till de stora kycklingarna
 

Raeli Godwin

Raeli köper majs och bönor i stora påsar (90 kg) som hon sedan säljer på marknader. Hon är på Tengeru market två gånger i veckan (Onsdag och Lördag) För att komma till marknaden med sina varor hyr hon en bil tillsammans med några andra kvinnor som jobbar på marknaden också. Att stå på marknaden kostar 500 Tsh/dag och 500 Tsh/Påse hon har med sig. (500 Tsh = 2 kr)

Hennes vinst per påsen majs är 18000 Tsh. (72 kr typ)  Hon kan sälja en påse per dag hon är på Tengeru. Vinsten på bönor är 30000 Tsh, (120 kr) och det tar ungefär två tillfällen att sälja en påse.

Vad Raeli behöver av Women Empowerment, OKIA är att hyra ett rum där hon kan ha en shop istället. Hon vill ha en shop i en by, då hennes kunder på marknaden är folk ifrån byarna, så hon skulle då sälja mer. Har hon en shop slipper hon kostnaden av transport till och från marknaden, och hon behöver inte betala avgift för platsen på marknaden samt avgift för att ha påsarna på marknaden.

Att hyra ett rum skulle kosta 50000 Tsh/månad,(200 kr) och hon behöver betala för minst 3 månader åt gången. Raeli behöver även 5 påsar med majs och 5 påsar med bönor av OKIA.

 

 
Träffar Raeli på Tengeru market.
 
 

Mary Abasi

Mary är en Houswife och hon jobbar med att laga mat. Hon lagar mat på ett ställe hon har utanför usa. Hon säljer maten till byggarbetare men har även några få kunder som kommer till hennes ställe för att äta frukost/lunch.

Idag har Mary en kund, det är ett bygge där det är 6 personer som behöver mat. Denna kunden kommer hon ha i ungefär två veckor. Det är idag hennes enda kund.

Hon skaffar nya kunder genom att gå runt och leta efter dem (byggare) och fråga om de vill ha hennes mat. Hon har inget sätt att transportera maten förutom till fots. Hon har en dada som hjälper henne när hon har mycket att göra. Hon kan i dagsläget inte ge henne någon lön.

För Mary skulle det vara bättre att ha sitt ställe närmre den stora vägen. Idag har hon ett ställe en bit upp ifrån vägen och då kan hon inte sälja lika mycket eftersom att inte lika många hittar dit. Skulle hon ha ett ställe vid vägen skulle hon även kunna sälja maten lite dyrare. Idag säljer hon en tallrik för ungefär 1200 Tsh. (5 kr typ) Om hon skulle ha ett ställe vid vägen skulle hon kunna sälja en tallrik för ungefär 2000 Tsh.(8 kr) Det skulle även vara lättare för henne att få nya kunder, eftersom det är många bussar/bilar som använder sig av den vägen.

Det Mary behöver av Women Empowerment, OKIA är ny utrustning, för att kunna göra bättre och mer varierad mat. Hon behöver också ett ställe att hyra nära vägen. Att hyra ett rum nära vägen skulle kosta 50000 Tsh/månad.(200 kr) Hon behöver betala för minst 3 månader från början.

Marys mål är att få fler nya kunder som inte är byggarbetare bara, utan även enstaka personer som vill äta frukost/lunch.

 

Mary och hennes dada på hennes ställe där hon lagar mat

 

4 down, 6 to go!

XOXO

 

 
Kommentera inlägget här: