Swedish girl, living in Africa.

Torsdag

Kategori: Allmänt

Tjaaa!
 
Dålig uppdatering beror på att jag inte har en Iphone att uppdatera ifrån, och det är så omständigt att dra med sig datorn överallt.
Livet har i alla fall flytit på som vanligt.
 
I Söndags var vi ett gäng som åkte till Maji Moto och hade en extremt mysig och jätterolig dag. Jag gjorde dock illa min fot, surprise. Maji Moto ligger ju mitt i någon slags .. öken typ. Så jag sprang runt och höll på utan skor, så jag sprang ju såklart på livets gren som gick rakt upp i foten. Tre kompisar kämpade jättelänge för att få ut den och till slut åkte den ut. Dagen efter fick jag åka till sjukhuset för att vaccinera mig eftersom Kate på jobb berättade att jag kunde få någon skum sjukdom, som man dog av.. Så motvilligt gick jag till sjukhuset. De fick även skära lite i min fot för att få ut det sista skiten i foten. Idag, tre dagar senare kan jag äntligen gå normalt på foten och jag kan röra min vaccinerade arm igen.. gött!
 
Idag åkte jag till stan tidigt imorse (halv 11.... ) för att jobba på datorn. Jag sitter här ännu, 14.20.. Jag har idag fått klart allt jobb med OKIA, jag håller även på att starta en blogg för vårt projekt, så den kommer vara klar imorgon, och jag ska försöka hinna med att skriva på den innan veckan är slut. Jag ska länka den här när det är klart också.
 
Därför kommer jag inte att skriva mer om Women Empowerment här, utan bara om mina privata upplevelser. Men mer info om den kommer imorgon hoppas jag!
 
Imorgon ska jag även ha en heldag med mina älskade Save Africa barn.
Jag ska ta med dem till Via via, som jag gjorde förra året, där de ska få dansa hela eftermiddagen.
Jag har hyrt två Daladala(buss typ) Så jag ska åka och hämta dem efter lunch. Jag har även hyrt en Dj med utrustning och allt, och mina kompisar ska komma och dansa och leka med barnen. Det kommer bli så himla kul att göra det en gång till, eftersom de hade så himla kul förra gången, och de pratar fortfarande om det!
 
Så jag kommer att ta massa massa bilder och bomba bloggen! :)
 
XOXO

Ladies, ladies, ladies!

Kategori: Allmänt

Hejhej!
Förlåt för extremt dålig uppdatering, nu kommer en rejäl uppdatering om jobb.
 
Nu har vi kommit igång ordentligt med jobbet. Vi håller just nu på att besöka alla de 10 kvinnor som är med i projektet för att få hjälp. Vi har än så länge hunnit besöka 4 av kvinnorna. Så jag kommer nu att skriva om de fyra kvinnor vi varit hos, och när vi besöker nya kvinnor kommer jag skriva om dem en och en.
 

Mama Mariam

Mama Mariam jobbar med att sy kläder. Hon har tidigare fått en ny symaskin utav OKIA. Hon bor i ett rym med sina 3 barn, och även i detta rummet har hon sin arbetsplats. Det är inte optimalt att bo och jobba på samma ställe, då detta rum är uppskattningsvis 13 m2

Det mama Mariam skulle behöva idag utav OKIA är ett till rum så att hon kan ha sin shop och sitt boende seperat ifrån varandra. Ett rum kostar ungefär 50000 Tsh/månad, vilket motsvarar ungefär 200 svenska kronor.

 

 
Besök hemma hos mama Mariam.
 

Magreth

Hälsade på hemma hos Magreth 14/1 2015 för att kolla vad hon har, vad hon gör och vad det är hon behöver av OKIA och Women Empowerment.

Detta har hon idag

1. Tableclothes

Hon tjänar detta
Lakan, om kunden tar med eget lakan = 15000 Tsh (60 kr)
Lakan, om Magreth själv köper lakan till kunden = 45000 Tsh (180 kr)
Soffkläder set = 25000 Tsh (100kr)
Ett stort lakan/Bäddset tar ungefär 10-15 dagar att göra

Kycklingar
Hon har ett sämre hus till kycklingarna där hon har ungefär 20 fullvuxna kycklingar. Hon har ett litet hus som även det är dåligt där hon har bebiskycklingar, ungefär 10 stycken.

Mandazi
Hon gör Mandazi (Kakor) som hon säljer till olika shops. Hon gör sina Mandazi i ett trähus i trädgården som inte är så bra. Alla dessa husen som är dåliga är gjorda av trä, därav är de dåliga med tanke på säkerheten. Det är lätt för tjuvar att stjäla kycklingarna, och det är risk för brand i hennes "kök"

2. Det hon behöver av Women Empowering, OKIA

* Symaskin till tableclothes
* nytt hus till kycklingarna + kök (Mandazihus)
* 50 kycklingar.

Vi vet ännu inte vad detta skulle kosta, och vilket vi kommer att prioritera.

 Hon broderar på lakan/soffkläder
Såhär ser hennes hus ut till kycklingar samt kök. det längst till vänster är det lilla huset till bebiskycklingarna och det inklämda i mitten är köket. Det längst till höger är till de stora kycklingarna
 

Raeli Godwin

Raeli köper majs och bönor i stora påsar (90 kg) som hon sedan säljer på marknader. Hon är på Tengeru market två gånger i veckan (Onsdag och Lördag) För att komma till marknaden med sina varor hyr hon en bil tillsammans med några andra kvinnor som jobbar på marknaden också. Att stå på marknaden kostar 500 Tsh/dag och 500 Tsh/Påse hon har med sig. (500 Tsh = 2 kr)

Hennes vinst per påsen majs är 18000 Tsh. (72 kr typ)  Hon kan sälja en påse per dag hon är på Tengeru. Vinsten på bönor är 30000 Tsh, (120 kr) och det tar ungefär två tillfällen att sälja en påse.

Vad Raeli behöver av Women Empowerment, OKIA är att hyra ett rum där hon kan ha en shop istället. Hon vill ha en shop i en by, då hennes kunder på marknaden är folk ifrån byarna, så hon skulle då sälja mer. Har hon en shop slipper hon kostnaden av transport till och från marknaden, och hon behöver inte betala avgift för platsen på marknaden samt avgift för att ha påsarna på marknaden.

Att hyra ett rum skulle kosta 50000 Tsh/månad,(200 kr) och hon behöver betala för minst 3 månader åt gången. Raeli behöver även 5 påsar med majs och 5 påsar med bönor av OKIA.

 

 
Träffar Raeli på Tengeru market.
 
 

Mary Abasi

Mary är en Houswife och hon jobbar med att laga mat. Hon lagar mat på ett ställe hon har utanför usa. Hon säljer maten till byggarbetare men har även några få kunder som kommer till hennes ställe för att äta frukost/lunch.

Idag har Mary en kund, det är ett bygge där det är 6 personer som behöver mat. Denna kunden kommer hon ha i ungefär två veckor. Det är idag hennes enda kund.

Hon skaffar nya kunder genom att gå runt och leta efter dem (byggare) och fråga om de vill ha hennes mat. Hon har inget sätt att transportera maten förutom till fots. Hon har en dada som hjälper henne när hon har mycket att göra. Hon kan i dagsläget inte ge henne någon lön.

För Mary skulle det vara bättre att ha sitt ställe närmre den stora vägen. Idag har hon ett ställe en bit upp ifrån vägen och då kan hon inte sälja lika mycket eftersom att inte lika många hittar dit. Skulle hon ha ett ställe vid vägen skulle hon även kunna sälja maten lite dyrare. Idag säljer hon en tallrik för ungefär 1200 Tsh. (5 kr typ) Om hon skulle ha ett ställe vid vägen skulle hon kunna sälja en tallrik för ungefär 2000 Tsh.(8 kr) Det skulle även vara lättare för henne att få nya kunder, eftersom det är många bussar/bilar som använder sig av den vägen.

Det Mary behöver av Women Empowerment, OKIA är ny utrustning, för att kunna göra bättre och mer varierad mat. Hon behöver också ett ställe att hyra nära vägen. Att hyra ett rum nära vägen skulle kosta 50000 Tsh/månad.(200 kr) Hon behöver betala för minst 3 månader från början.

Marys mål är att få fler nya kunder som inte är byggarbetare bara, utan även enstaka personer som vill äta frukost/lunch.

 

Mary och hennes dada på hennes ställe där hon lagar mat

 

4 down, 6 to go!

XOXO

 

 

Rånad

Kategori: Allmänt

Hej!
 
Idag är det inte ett så kul inlägg som väntar.
Igår hade jag och Sara en riktigt mysig och perfekt dag vid en pool med några kompisar.
En kompis släppte av oss med bilen på Complex där vi skulle handla lite snabbt bara. Detta var precis innan skymning. Vi gick och handlade och sen gick vi hem.
Vägen hem ifrån Complex hem till oss är ungefär 500 meter, kanske lite mer. Vi går där flera gånger om dagen. När vi kommit ungefär halvvägs märker jag hur någon kommer på mig bakifrån och drar i min väska. Som av ren reflex började jag hålla emot och tänkte i mitt huvud att jag skulle slå honom. Men samtidigt i mitt huvud fick jag bara massa bilder av hur folk blir knivhuggna så jag bara släpper väskan. Jag och sara bara står. Ingen fattar någonting av vad som just hände. Sen föll jag ihop på marken och kunde typ inte röra mig.
Så fort jag samlat mig lite reste jag mig upp och vi gick hem. Sen började jag fatta.
Våra gatevakter och några andra som bor på gården pratade med mig, prata med varandra, prata med någon annan. Jag var så out of my mind. Helt plötsligt ser jag hur min väska kastas in på gården genom grinden. Det som är mest obehagligt är att tjuven vet var jag bor och grejer.. Min plånbok var kvar, men i stort sett tom. Mitt leg var kvar dock, och det är jag också glad för. Han hade tagit allt annat jag hade i väskan, iPhone, min Tanzania telefon, mina cash (Vilket inte var mycket) mina solglasögon och tillochmed min bikini. På riktigt asså???? Min bikini? Get real..
 
En man som heter Abbas som bor på vår gård gick och hämtade sin bil och sen körde han oss till polisstationen och pratade med poliserna och skötte allt. Jackson kom också för att hjälpa till och stötta mig. Dessa människor alltså. Världens bästa! <3
Jag fick berätta om vad som blivit stulet och vad som hänt, sen körde vi till platsen det hänt för att visa. Jag bara grät i bilen haha.. Abbas fortsatte bara att säga till mig att jag skulle vara tacksam att jag mådde bra, och nu i efterhand är jag det.
 
Det är "vanligt" här att tjuvar knivhugger/misshandlar och även dödar sina offer, så jag kom undan väldigt bra med lite rivmärken på armen. Jag och Sara kommer aldrig gå någonstans när solen börjar gå ner, vi kommer åka taxi även om det bara är 500 meter. Shit happens, och det kan gå så fort har vi förstått nu.
 
Vi hängde med kompisar ut för att slippa tänka på skiten som hänt och bara slappna av och ha kul, och det gick jättebra! Jackson hämtade oss och körde hem oss sen också. Idag har jag en del saker att ta tag i, det förstår ni nog haha. Jag behöver ny telefon, spärra saker, och greja. Mindre kul att vara mig just nu, men jag har ju min sara som finns här :)
 
Idag kommer även Saras familj, de ska stanna här i en vecka så det ska bli jättekul! :)
Nu ska jag käka en pizza och ta det lugnt!
Hoppas allt är bra med er
XOXO